Jom ikut saya

Wednesday, January 30, 2019

bodo

Laa ni kita sembang hal tajuk pulak. Apa yang buat aku cakap nak jadi baik pun susah? Haa, agak-agak ampa yang ada kat luaq sana macam mana? Apa yang ada pada hari ni yang buat ampa nak jadi baik pun susah?

Bagi aku 1st thing is mentaliti masyarakat kita. Yeah! Tu punca utama kita malas buat baik kan? Yala, bila kita buat baik, orang mengata kita macam-macam. Bila kita bersabaq pun orang kata kita macam-macam. Aku rasa macam nak jaa jadi macam dulu balik. Panas baran. Belasah dan pukoi orang ikut suka hati jaa. Baru laa orang tak mengata aku penakut dah kan? Ekceli aku tak tau apa masalah depa nak cari pasai dengan aku. Sejak zaman menengah lagi orang suka tak puashati dengan aku. Aku naik pentas tiap tahun amek anugerah pun jadi masalah kat depa. Aku jadi pengawas pun jadi masalah dekat depa. Aku buat apa saja semua jadi masalah kat depa sampai aku makan chewing gum pun masalah buat depa. Haha. Bagero!

Aku bukan tak mau bertindak. Kawan aku semua dok panas hati dengaq cerita. Tapi we move slowly. Sedaq-sedaq esok timbui atas Sungai Kedah jaa. Haha. Tapi aku bukan pembunuh naa. Dalang tak perlu ditangkap. Yang melakukan saja yang perlu ditangkap. If u know what i mean. Hehe. Bab musuh-musuh ni sudah laa, lagi pun aku bukan amek tau list-list sapa musuh aku. Depa nak musuh pun sukahati laa. Kalau dah nama musuh, sampai bila pun tetap dalam list musuh. Jangan harap aku nak pindah nama depa masuk dalam list kawan. I'm not that kind of " Untuk menghapuskan musuh adalah dengan berkawan dengan mereka." I'm not that nice. Once musuh, foreber musuh.. foreber tau!

Walaupun macam tu, buat baik is always priority to our life. Jangan laa tak buat baik langsung even orang judge ampa macam-macam. Teruskan jaa kebaikan tu. Yakin Allah balas dengan cara dia. Banyak jugak laa pengalaman aku yang berkaitan dengan buat baik ni. Sampai ada yang amek kesempatan kat kita. Yalah, kita dah biasa buat benda baik, langsung tak pikir negatif or syak wasangka buruk kat dia, tapi last-last kena tipu. Sapa tak marah macam tu? Mau kalau ada depan mata teraboq jugak laa gigi. Uishh, teringat pernah tumbuk orang sampai patah gigi. Hemoi jugak aku dulu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...